Se službami Azylový dům pro muže v Mostě, Azylový dům pro rodiny s dětmi v Mostě, Azylový dům pro muže v Praze a Dům na půl cesty v Mostě jsme se aktivně zapojili do projektu SAD – Sítě aktérů pro domov, z.s. s názvem Zvládání závislostí ve službách pro lidi bez domova. Tento projekt reaguje na problematiku závislostí u lidí bez přístřeší. V těchto službách fungujeme v režimu tzv. vlhké varianty služby. 

 

Co je vlhká varianta služby?

Služby jsou navrženy tak, aby poskytovaly pomoc i těm, kteří zatím nedokážou zcela abstinovat od alkoholu nebo drog, ale snaží se omezit jejich negativní dopady. Tento přístup je známý jako harm reduction (snižování rizik), a jeho cílem je minimalizovat rizika spojená se závislostí a podpořit klienty na jejich cestě ke stabilitě.

Služba je přístupná jedincům, kteří mají schopnost částečně kontrolovat svou závislost. Zaměřujeme se na mapování potřeb a na projevy chování našich klientů, abychom jim mohli opakovaně nabízet vhodné intervence. V těchto službách spolupracujeme také s externími organizacemi, abychom zajistili komplexní podporu a péči.

Je však důležité zdůraznit, že do prostor těchto služeb není povoleno vnášet a konzumovat zde návykové látky nebo alkohol či se negativně projevovat např. agresí v důsledku jejich užívání. 

 

Vzdělávání pracovníků

Vzdělávací aktivity v rámci projektu jsou zaměřeny na snižování prahů a přizpůsobení služeb lidem bez domova se závislostmi. Vzdělávání zahrnuje jak akreditované adiktologické kurzy (např. Adiktologické minimum pro pracovníky v sociálních službách a sociální pracovníky, Řešení rizikových situací), tak vnitřní školicí akce a workshopy (např. Sebezkušenostní základ pro práci se závislostmi, Harm reduction v azylovém domě). Cílem je rozšířit odborné kapacity našich pracovníků a efektivně reagovat na potřeby klientů.
Jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto důležitého projektu a těšíme se na další spolupráci v této oblasti.

Azylový dům pro muže v Mostě

Ludovíta Štúra 2504/4, 43401 Most

 775 731 724

[email protected]

Azylový dům pro rodiny s dětmi v Mostě

Chomutovská 2261/2, 43401 Most

 776 630 741

[email protected]

Dům na půl cesty v Mostě

Chomutovská 2261/2, 43401 Most

 775 293 008

 [email protected]

Azylový dům pro muže v Praze

Antonína Čermáka 85/4

160 00 Praha 6

[email protected]